31 marca 2017

Babeczki cytrynowe

Za pasem Wielkanoc, pora pomyśleć o wypiekach. Dziś proponuję Wam cytrynowe babeczki do koszyczka. Z podanych proporcji wychodzi ok.12 sztuk.


Składniki:

2 jajka
1/2 szklanki oleju rzepakowego
200 ml mleka
odrobina olejku cytrynowego
1 niepełna szklanka cukru
180 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
szczypta soli

Sposób wykonania:

1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
2. Osobno wymieszać mokre, a osobno suche składniki.
3. Zawartość obu naczyń połączyć, krótko zamieszać łyżką.
4. Masę przełożyć do foremek sylikonowych lub tradycyjnych papilotek (u mnie sylikonowe foremki w kształcie róż).
5. Piec w 180 st.C przez 15-20 minut do zrumienienia.
6. Gotowe wystudzone babeczki można oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem.

Smacznego!!!
Źródło: Nastoletnie wypiekanie
 

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!