10 stycznia 2016

Makowiec na biszkopcie

Od dzieciństwa lubię ciasta z makiem. To przygotowuje się dość szybko. Polecam!


Składniki:

Biszkopt (blaszka 24x28cm):
4 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju

Masa makowa:
20 dag mielonego maku (użyłam gotowego suchego mielonego maku)
3 jajka
25 dag margaryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki cukru
aromat rumowy lub arakowy
ewentualnie kandyzowana skórka z pomarańczy i rodzynki

Sposób wykonania:

1. Zrobić biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier, a potem żółtka. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać, a na koniec dodać olej. Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec ok 30-40 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu podzielić na dwa blaty.
2. Zrobić masę makową: w rondelku margarynę rozpuścić z cukrem, w osobnym naczyniu wymieszać gotowy suchy mielony mak, jajka i mąkę ziemniaczaną. Gdy margaryna się rozpuści dodać masę makową, dodać olejek arakowy lub rumowy, rodzynki i skórkę pomarańczową i całość mieszać i gotować na najmniejszym ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje (niecałe 5 minut).
3. Gorącą masą przełożyć biszkopt i lekko docisnąć. Ciasto pozostawić do wystudzenia.
4. Na wierzch wyłożyć polewę ( np. żelatyną) lub czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Posypać płatkami migdałowymi.

Smacznego!!!



2 komentarze:

  1. Wygląda fantastycznie, tylko zjeść. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Makowiec to jedno z moich ulubionych ciast. Nie odmówię sobie nigdy zjedzenia makowca. Twój wygląda jak puch. Pysznie i kusząco :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!