Robiąc ciasto na knedle korzystam z przepisu znalezionego w książce Specjały kuchni domowej z serii Biblioteczki Poradnika Domowego.
Składniki:
Ciasto:
1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować wałek o średnicy mniej więcej 4 cm i pokroić na grube plastry. Każdy plaster rozpłaszczyć, nałożyć połówkę dużej śliwki lub jedną małą śliwkę bez pestki i zlepić tak, aby knedle miały regularny okrągły kształt.
2. Gotować w dużej ilości osolonej wody od momentu zawrzenia wody przez ok. 4 minuty. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- 0,5 kg śliwek węgierek (mogą być też mrożone, tylko nie należy ich rozmrażać przed przygotowaniem)
1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować wałek o średnicy mniej więcej 4 cm i pokroić na grube plastry. Każdy plaster rozpłaszczyć, nałożyć połówkę dużej śliwki lub jedną małą śliwkę bez pestki i zlepić tak, aby knedle miały regularny okrągły kształt.
2. Gotować w dużej ilości osolonej wody od momentu zawrzenia wody przez ok. 4 minuty. Odcedzić i przelać zimną wodą.
3. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami - u mnie topione masełko i cukier, czasem cynamon. Można też podać ze zrumienioną bułką tartą z masłem lub polane śmietaną i posypane cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!